Sobota 6. října 2018, Litovel

V sobotu cestovali házenkáři jičínského Ronalu k utkání pátého kola STRABAG RAIL Extraligy, tentokrát se představili na půdě nováčka nejvyšší soutěže, týmu Tatran Litovel. Domácí figurovali na samotném chvostu tabulky, na bodovém kontě jim prozatím svítila nula. Právě v duelu s naším celkem chtěli být poprvé v sezóně úspěšní a připsat si konečně výhru. Naopak náš celek nastupoval do zápasu s cílem potvrdit předchozí domácí vítězství se silnými Hranicemi a dvoubodovým ziskem se udržet na dostřel předním příčkám. Určitou komplikací byla absence nejzkušenějšího hráče hostí Šulce, jenž si na posledním předzápasovém tréninku přivodil zranění, které mu start v tomto duelu znemožnilo.

Tatran Litovel – HBC Ronal Jičín  21:27 (9:17)

Hosté zahájili utkání trochu nervózně, naštěstí se jednalo skutečně o pár úvodních minut. Na první dva přesné zásahy z rukou Krahulce a Dolejšího ještě dokázali domácí zareagovat a vždy skóre srovnali, poté už ale převzali otěže střetnutí házenkáři jičínského Ronalu. Ti již tradičně vycházeli z pozorné důrazné obrany a jistých zákroků gólmana Veverky. V útoku se hosté pokoušeli o rychlou rozehrávku se snahou eliminovat přerušování svých útočných manévrů. To se jim také dařilo, hru s přehledem na rozehrávce dirigoval Dolejší, jenž dával myšlenku většině útoků. Jičínským se dařilo přehrávat domácí obranu a dohrávat útočné akce až do křídelních prostor. Tam se nejčastěji k zakončení dostával Krahulec, jenž se třemi přesnými zásahy podílel na vedení Jičína 2:6. Hosté ze svého náporu neustupovali, i nadále diktovali tempo hry a byli lepším týmem. Domácí nováček se snažil, bojoval, ovšem herní kvalita byla na straně hostujících házenkářů. Ti pokračovali v nastoleném trendu, prakticky každá jejich akce znamenala ohrožení litovelské svatyně a co bylo nesmírně důležité, až na malé výjimky nakládali hosté s vypracovanými šancemi na jedničku. I proto se jim podařilo z branky dostat velezkušeného gólmana Fabiána, jenž strávil několik posledních let v nejvyšší slovenské soutěži. Jičínští tedy navyšovali své vedení na 4:9, později 6:12 a stále neměli dost. Hosté rovněž těžili s častých přesilových her či sedmimetrových hodů. Ty pramenily z řady faulů, kterými si Litovelští pomáhali ve snaze zastavit nápadité útoky hostí. Hosté tak koncentrovaným výkonem dohráli první půli a do šaten odcházeli za velmi nadějných 9:17.

Začátek druhého dějství přinesl poněkud neurovnanou hru. Hráči obou celků poměrně často chybovali. Domácí se pokusili zaktivnit obranný systém na 1-2-3, místy až 3-3. Hráčům hostujícího celku chvíli trvalo, než se s obranou domácích vypořádali. První branka druhé půle tak padla až v šesté minutě a jejím autorem byl Kostelecký. O minutu později se trefil Kolc a rozdíl ve skóre byl rázem deset branek, 9:19. Tento stav jakoby hosty malinko ukolébal, domácí vycítili šanci utkání alespoň trochu zdramatizovat a třígólovou šňůrou snížili na 12:19. Hostující lavička ihned reagovala oddechovým časem a upozorněním, že podobný výpadek se nesmí opakovat. V následujících fázích utkání se rozdíl ve skóre udržoval mezi sedmi osmi góly a Jičínští tak rázně směřovali k zisku dalších důležitých bodů. V polovině druhé půle došlo bez cizího zavinění ke zranění jednoho z domácích hráčů. Po vynucené pauze již utkání z pohledu hostí ztratilo patřičné tempo. Hosté si byli dobře vědomi skutečnosti, že nemusí nikam spěchat. Pokračující vysunuta obrana domácích logicky narušila plynulost jičínských kombinací, k vidění tak byl spíše boj. Hosté však s přehledem hlídali dostatečné vedení a nakonec se zaslouženě radovali z výhry 21:27.

Házenkáři HBC Ronal Jičín si tak připsali během týdne druhý dvoubodový zisk v řadě a v tabulce se drží na sedmé příčce s dvoubodovou ztrátou na vedoucí duo Talent Plzeň a Sokol Nové Veselí. Hosté byli od prvních minut lepším týmem, zejména v první půli svého soupeře jednoznačně přehrávali pohlednými kombinačními akcemi dohrávanými do křídelních prostor. A tentokrát byla křídla jičínského celku stoprocentní, ve všech případech mířili přesně Krahulec, Kostelecký i Kolc a křídelníci se tak výraznou měrou podíleli na konečné výhře. Ve skvělé formě pokračoval brankář Veverka, na konci utkání se do branky dostal i Machalický. Velmi solidně fungovala jičínská defenzíva v čele s J. Drbohlavem, Hlavou, Grohem, Kovaříkem a Barešem. Jak již bylo zmíněno, hru v útoku dirigoval Dolejší, vidět byl rovněž Hlava, úspěšnou exekucí sedmimetrových hodů se blýskl Horut, na pivotu se statečně pral Miľko. Celkově lze hodnotit vystoupení jičínských barev jako hodně zdařilé, hosté si konečně mohli užít vítězství, které se nerozhodovalo až v úplné koncovce střetnutí.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Horut 5/5; Krahulec, Hlava a Kostelecký po 4; Kolc 3; Dolejší a Miľko po 2; Kovařík, J. Drbohlav a Groh po 1; Bareš; Bíšek; Š. Drbohlav   

Ivo Vávra, trenér Tatranu Litovel: „Nevím moc co říct. Naše hra nadále odpovídá procesu přípravy a stavu našeho družstva. Kromě jiného nám chybí zkušenosti. Chtěli jsme hrát vysunutou obranu od začátku, ale nestihli jsme ji dostatečně natrénovat. Opět jsme doplatili na naše technické chyby, hlavně tím nás Jičín přehrál. K tomu máme nízkou produktivitu v útoku, dobré šance často zahazujeme. Ale věřil jsem, že když se pokusíme něco změnit, může to zabrat. Zkusili jsme obranu 1:2:3, pak ještě vysunutější. Podařilo se stáhnout až na 5 branek, ale víc to nešlo.“

Aleš Babák, asistent trenéra HBC Ronal Jičín: „Z utkání jsme měli určité obavy, teprve od včera víme, že nemůžeme počítat s Ondrou Šulcem, ale první poločas jsme sehráli podle našich představ, výborně pracovala obrana, byla agresivní, ve stabilní formě se ukázal brankář Veverka. A tím se nám podařilo odskočit na výraznější rozdíl. V poločase jsme hráče upozorňovali, že nemáme vyhráno a domácí ještě nejsou bez šancí. A to se potvrdilo, zaktivnili obranu, která nám dělala problémy, dopustili jsme se řady školáckých chyb a s druhou půlkou rozhodně spokojeni nejsme. Kdybychom neměli nahráno z první půle, mohl být závěr zápasu mnohem dramatičtější.“

Statistika utkání:
Diváků:  261
Sedmičky:  1/1 – 6/5
Vyloučení:  8 – 5;  ČK:  0 – 1
Rozhodčí:  Králíček, Letev
Sled branek: 0-1; 2-2; 2-6; 4-9; 6-12; 7-14; 9-17; 9-19; 12-20; 16-22; 16-24; 18-24; 20-25; 21-27

 

Před dvoutýdenní reprezentační pauzou čeká naše házenkáře ještě jeden náročný zápas. V sobotu 13. října přivítají na domácí palubovce od 18:00 hodin zatím ve skvělé formě hrající celek Nového Veselí, který se dělí s plzeňským Talentem o vedoucí příčku Strabag Rail Extraligy. Svou sílu potvrdili Novoveselští v minulém kole, kdy na domácí půdě těsně přehráli tým Lovosic.