Neděle 7. října  2018, Jičín

Ve druhém zápase 1. ligy hostili hráči HBC Jičín „B“ nevyzpytatelný tým z Velké Bystřice. Velkobystřičtí se netajili tím, že přijeli nejméně pro bod. Utkání dvou mladých celků přineslo zajímavou, rychlou házenou, neproměněné šance a zbytečné technické chyby na obou stranách.

 

HBC Ronal Jičín „B“ – Házená Velká Bystřice  29:21 (14:11)

Domácí nastoupili k utkání s odhodláním navázat na kvalitní výkon z úvodního kola. Oproti minulému týdnu nastoupili oslabeni především na postech spojek. Chyběli Šolc, Krček, Matula a Kučera. Snažili se vycházet z kvalitní obrany a rychlých protiútoků. To se jim dařilo jen zčásti, obrana sice pracovala dobře, ale rychlému protiútoku chybělo přesné zakončování. I díky neproměněným šancím domácích tak hosté byli neustále v těsném kontaktu, po deseti minutách šli dokonce do vedení. Domácí akce sice byly přímočaré, rychlé, ale zakončení špatné. Též obrana ukázala ,sice jen málo, ale přeci několik okének. Toho hbití hosté dokázali využít,především v prostoru pivota. Zlom nastal v 16. minutě. Hanáci zahrávali sedmičku, k jejíž exekuci se přichystal nejzkušenější hráč Velké Bystřice, Jiří Kubis. Ten ale trefil domácího brankáře Soukupa do obličeje a dostal červenou kartu. To bylo citelné oslabení hostí. Ti však nepřestávali bojovat, neúčast Kubise nahradili zvýšenou bojovností. Nedokázali však zabránit tlaku domácích v plné míře, jičínský celek vstřelil tři branky za sebou a vypracoval si uklidňující náskok. Zákroky v brance své spoluhráče podržel i Petr v brance a vypadalo to, že se domácí od svého soupeře odtrhnou. Nestalo se. Domácí obrana předvedla několik zbytečných chyb, přišly dvě sedmičky a hosté se vrátili do zápasu, když snížili na rozdíl dvou branek, 11:9. Závěr poločasu patřil zkušenosti Masáka a rychlosti Š. Drbohlava a Vávry. Ti po velmi hezkých akcích navýšili náskok Jičína na rozdíl čtyř branek, hosté však po trestuhodné chybě obrany HBC snížili v posledních vteřinách na 13:10.

Druhý poločas začal náporem domácích. Ti prakticky nedovolili hostím vstřelit branku až do 13. minuty. Jakoby se domácí mladíci chtěli ukázat i před hráčem HC Bergischer, 4. celku  německé bundesligy, T. Babákem, který zápas sledoval v hledišti. Prvních třináct minut druhé půle vyhráli Jičínští 7:1 a prakticky rozhodli o výsledku. Hosté se nevzdávali, sympaticky bojovali neustále dál, tentokrát to však nestačilo. Mladíci v jičínském dresu předváděli rychlou házenou, dokázali se prosazovat jeden na jednoho, z rychlých protiútoků, kvalitní výkon podávala obrana. Závěr zápasu pak dohrávala jičínská lavička, ale i hráči ze střídačky udrželi slušný náskok a domácí si mohli připsat do tabulky další dva body.

Jičínskou hru tradičně držela pevná obrana dirigovaná Barešem a Masákem, útočnou činnost si dirigoval Š. Drbohlav. Ve druhé půli byl vidět i Vraný, ten však měl střeleckou smůlu. Rychlostí a důrazem na hosty platili Vávra a Bíšek. V dobrém světle se ukázal Petr v brance HBC.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Petr, Soukup – Š. Drbohlav 7/2; Masák 5; P. Drbohlav a Vávra po 4; M. Bareš 3; M. Knittl 2; Bíšek 2/1; Pekař a Šebek po 1; Vraný; Havelka

 

Statistika utkání:
Diváků: 120
Sedmičky:  4/3 – 6/5
Vyloučení:  1 – 3;  ČK:  0 – 1 (J. Kubis, nastřelení brankáře)
Rozhodčí:  L. Moravec, J. Zelenka
Sled branek: 0-1; 2-1; 4-2; 4-5; 8-6; 11-9; 13-10; 14-11; 21-12; 23-15; 28-19; 29-21

 

V sobotu 13. 10. zajíždí jičínská rezerva do Strakonic na půdu loňského účastníka extraligy.