Neděle 30. září 2018

Odstartovala první liga, jičínští mladíci měli na úvod soupeře z nejtěžších. Zajížděli totiž do Bystřice pod Hostýnem, kde ještě v jedenáctileté historii účasti „béčka“ v prvoligové soutěži nikdy nezískali ani bod. I tentokrát byli papírovými favority domácí, hosté však přijeli s odhodláním konečně prolomit smůlu a bodovat.

 

HK Bystřice p/H – HBC Ronal Jičín „B“  18:28 (8:13)

Jičínští mladíci měli důvod k optimismu. Ve svém středu totiž měli dva velezkušené hráče, M. Bareše a navrátilce z Německa O. Masáka. Jejich přehled a klid působily na hostující mladíky velmi pozitivně a ti se dokázali vybičovat k výbornému, bojovnému výkonu. Od úvodních vteřin byli hosté lepší. Dokázali otupit útočné snahy domácích v samotném zárodku akcí, nedovolili bystřickým střelcům ohrožovat branku Jičína, žádný míč pro ně nebyl předem ztracen. Za výbornou obranou se rozchytal k vynikajícímu výkonu R. Soukup, který přiváděl domácí ostrostřelce k šílenství. Dokázal likvidovat prakticky všechny střely z prostorů křídel a několikrát si doslova smlsnul na domácích pivotech i spojkách. V útoku se snažili hráči Jičína o rychlou, jednoduchou kombinaci. Ústřední postavou byl Š. Drbohlav, jenž nejenom připravoval šance svým spoluhráčům, ale dokázal i zakončovat. K němu se nebojácným výkonem přidali další dorostenci v dresu hostí, Matula, Knittl a Pekař. Dalším zásadním stavebním kamenem jičínské hry byl výkon Bíška, který bojoval neúnavně na hrotu obrany a dokázal ještě střílet důležité branky z rychlých přechodů, po samostatných akcích či z křídla. Avšak i ostatní mladíci vedle svých starších, zkušenějších spoluhráčů vyrostli. Střelecky se dařilo P. Drbohlavovi a M. Šolc dokázal, stejně jako M. Knittl, že se nezalekne tvrdé obrany soupeře. Hosté vedli brzy 0:2, domácí srovnali, ale to byla jejich labutí píseň. V osmé minutě svítil na ukazateli stav 2:5 a ačkoli domácí snížili na 4:5, dokázali hosté po rychlých, přímočarých akcích navýšit na 4:9 ve svůj prospěch. Bystřičtí se nevzdávali, využili přesilovku a ve 23. Minutě znovu korigovali, tentokrát na 7:9. Závěr však patřil hostům, Bíšek dvakrát, Knittl a Vávra pečetili poločasový výsledek, který byl více než příznivý pro Jičínské.

V poločase zdůrazňovali trenéři HBC, že je potřeba odolat domácímu tlaku především na začátku druhé půle. Nebylo by to prvně, kdy na bystřické palubovce Jičínští ztratili dobře rozehraný zápas v úvodních minutách druhé půle. Hráči si slova vzali k srdci a pokračovali měrou neztenčenou v bojovném výkonu dál. Obrana pracovala téměř bez chyby, Soukup držel i nadále svůj vysoký standard z první části hry, ve stejných šlépějích pokračoval i střídající Petr. Hosté tak neustále vedli o čtyři až pět branek, nenechali domácí, aby se nadechli k výraznému tlaku. Definitivní zlom nastal kolem 43. minuty. Bystřice snížila na 14:18, ale poté hosté prakticky rozhodli o osudu zápasu šestibrankovou šňůrou, čímž si vybojovali neuvěřitelný desetibrankový náskok. Domácí obecenstvo, v minulosti vždy velmi hlasité, ztichlo. V komorním prostředí ještě dokázali Bystřičtí snížit na 17:25 (53. minuta), ale to bylo vše. Poslední tři branky padly do sítě domácích, hosté potvrdili svůj kvalitní výkon vysokou výhrou. Od vstupu do první ligy to byla první výhra Jičína „B“ na bystřické půdě.

Hostující celek se opíral o zkušenosti Bareše a Masáka, ti byli k nepřekonání, dokázali povzbudit a poradit svým až o osmnáct let mladším spoluhráčům. Výborný výkon podali oba brankáři, Soukup a ve druhé části Petr. Co je však důležité, na palubovce se v bojovném, kolektivní pojetí hry vystřídali všichni mladíčci v dresu Jičína, vyzkoušeli si boj mezi dospělými, což jim do budoucna jen pomůže.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Soukup,Petr – P. Drbohlav 6; Š. Drbohlav a Bíšek po 5; M. Knittl 4; Šolc 3; M. Bareš a Masák po 2; Vávra 1; Krček; Kučera; Matula; Pekař

 

Statistika utkání:
Diváků:  116
Sedmičky:  1/1 – 0
Vyloučení:  3 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kichner, Vacula
Sled branek: 0-2; 2-2; 2-5; 4-5; 4-9; 7-9; 8-13; 9-15; 12-17; 14-18; 14-24; 17-25; 18-28

V neděli 7. října se házenkáři prvoligové rezervy poprvé představí na domácí palubovce, když od 17:00 hostí celek Velké Bystřice.